Välkommen till Taborkyrkans hemsida

Vem är vi?

Finlands svenska metodistkyrka är en av de kristna kyrkorna i Finland, medlem av Ekumeniska rådet och Frikyrklig samverkan (FS) rf.

I Finland finns det ca 1000 svenskspråkiga metodister i 13 församlingar och lika många finskspråkiga i 11 församlingar. Internationellt är metodistkyrkan en av världens stora kristna kyrkor; United Methodist Church har drygt 12 miljoner medlemmar, de klart definierade metodistkyrkorna har ca 40 miljoner medlemmar. Därtill kommer en rad kyrkor med wesleyanska rötter med icke verifierbar statistik med kanske lika många miljoner eller fler medlemmar.

Kontakt med metodistkyrkan får du genom ledningen centralt eller genom de lokala församlingarna runt om i Svenskfinland. Metodister i Sverige hör också till vår årskonferens.

MKU är Metodistkyrkans ungdomsförbund med egen hemsida som också informerar om lägerverksamhet.

Rauhan Sanomia - Nya Budbäraren var den gemensamma tidningen för de båda metodistkyrkorna i Finland - den svenskspråkiga och den finskspråkiga fram till slutet av 2018. Från våren 2021 utges ett nyhetsblad "Kustbandet" som innehåller inspirerande läsning och information om det som är aktuellt inom kyrkan.

Finlands svenska metodistkyrka är inte en nationell kyrka, utan en integrerad del av den världsvida moderkyrkan, som efter en ekumenisk union 1968 heter The United Methodist Church. Alla riktningsgivande beslut om trosbekännelse, organisation och policy fattas i den internationella Generalkonferensen, som samlas vart fjärde år. Metodistkyrkan i Nordeuropa har rätt att anpassa kyrkoordningen till europeiska förhållanden och lokala församlingar har långtgående självständighet. Men grundmönstret är ett nätverk, där församlingar och andra organ är ömsesidigt ansvariga för varandra och inför varandra. Detta sätt att vara kyrka på kallas konnektionalism.

Genom The United Methodist Church är Finlands svenska metodistkyrka ansluten till den vidare gemenskapen av metodistkyrkor i World Methodist Council (Metodistkyrkans världsråd).

Kyrkans missionsinsats är en del av den internationella metodistkyrkans verksamhet. Finlands svenska metodistkyrka bedriver för närvarende projekt i Indien, Moçambique och Zimbabwe. På lokalplanet har man kontakt med systerförsamlingar i Baltikum. Kyrkan har en missionärer i Indien. Man arbetar också aktivt för att få och sända ut nya missionärer.

Metodistkyrkan bedriver socialt arbete genom att bl.a. upprätthålla ett barnhem i Grankulla. I flera församlingar finns det nya medlemmer med mycket olika bakgrund och en del verksamhet kan vara flerspråkig. Dessutom vill man uppmuntra medlemmarna att vara aktiva och på olika sätt ta ansvar i samhället.

Besöksadress: Taborkyrkan, Västankvarnsvägen 111, 10210 Ingå
Postadress: c/o Wilkman, Fagerviksvägen 198, 10210 Ingå
E-post: inga@metodistkyrkan.fi

Christel Hellsten
christel.hellsten@gmail.com

Tfn

Tfn

Församlingens Julfest 12.12.kl 18

Välkomna på hela församlingens Julfest till Taborkyrkan söndagen den 12.12.2021 kl 18!Läs mera »
Henna Wilkman
29.11.2021 kl. 18:17

Händelsekalender

Inga händelser på kommande

18.1.2022 12:03
I år kommer det att ordnas en lekmannakonferens i Italien, varje land får skicka två lekmannarepresentanter.
14.1.2022 11:02
Trots nästan två års liv under trycket från en global pandemi, har jag outsläcklig tro och hopp för Metodistkyrkan i Norden och Baltikum. Trots allt har målmedvetna församlingar, pastorer, diakoner och andra ledare tjänat människor i sin närhet långt utöver det vanliga.
10.1.2022 11:11
År 1873 skriver Horatio Spafford sången ”It is well with my soul”. Innan han gör det händer tre dramatiska saker i hans liv. Hans fyraårige son dör i den stora branden i Chicago och samtidigt blir han själv ruinerad. Två år senare planerar han att åka till Europa med sin familj. I sista stund skickar han familjen på en båt tidigare medan han själv ska fixa några saker relaterade till det ekonomiska nederlag han just upplevt. På Atlanten krockar skeppet på vilket frun och barnen finns och Spaffords alla fyra döttrar dör. Frun, som räddas, skickar honom ett telegram med orden ”Saved alone”. Kort därefter, när Spafford reser för att träffa sin sörjande fru, blir han där på Atlanten inspirerad att skriva nämnda sång.